apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Een huis kopen: niet evident, als single

Het is niet niks, een nieuwe woning kopen. Het helemaal alleen doen heeft zo zijn voor- en nadelen. Een handvol goede raad om je te helpen bij de juiste beslissing.

hypotheek
Een huis of appartement kopen is een hele stap. Er moet een groot bedrag uitgegeven worden, wellicht komt er een hypothecaire lening bij kijken, zijn er verbouwingen nodig enz. In theorie kiest de koper er ook voor om zich voor langere tijd op dezelfde plaats te vestigen.
Het gaat dus om ingrijpende beslissingen in een leven.

Ben je klaar voor een nieuw huis?

Als je zo’n beslissing alleen moet nemen, kan het lijken alsof het nog moeilijker is. Groot voordeel in deze situatie is echter dat jij, en jij alleen, over alles kan beslissen. Waar wil je wonen, welk type woning zoek je, enz.: je hoeft met niemand rekening te houden!

Als je die beslissing moet nemen, ten gevolge van een relatiebreuk of wanneer je nog midden in een echtscheidingsprocedure zit, maak dan voor jezelf uit of je er klaar voor bent.

Zit je emotioneel nog te veel in een knoop? Is je voornaamste drijfveer het spreekwoordelijke ‘dak boven je hoofd’? Stel de beslissing dan uit. Huur een appartement of misschien heb je ’t geluk om een tijd je intrek in de woning van afwezige vrienden te kunnen nemen.

Wat zoek je?

Lies eerst je type woning. Stel dan een realistisch lijstje op van de ‘must have’s en de ‘nice to have’s die in je woonst aanwezig moeten zijn. Hou daarbij rekening met je (nieuwe) situatie. Als single heb je minder plaats nodig dan als alleenstaande ouder.

Heb je een scheiding achter de rug, probeer dan zo min mogelijk te vergelijken met je vroegere gezinssituatie. Hoe frustrerend het ook is, hou niet vast aan wat je als tweeverdieners had. Focus op wat jij graag hebt en op jouw noden!

Waar zoek je?

Waar wil je graag wonen? Stad, buitenwijk, platteland? Volg zoveel mogelijk je hart. Bedenk dat je als single in een stad meer mogelijkheden hebt om dingen te doen en dat je daarvoor minder vervoer nodig hebt. Op het platteland is het wat dat betreft toch beperkter en moeilijker te organiseren. Kies je voor een buitenwijk, dan is de kans reëel dat je terechtkomt in een recente verkaveling waar veel jonge gezinnen wonen. Dit is misschien niet de ideale omgeving voor een single.

Voor een alleenstaande ouder is de ligging van de school van de kinderen uiteraard een zeer belangrijke factor. Weeg tenslotte ookaf wat belangrijker voor je is: de nabijheid van je werkplek of die van vrienden en familie.

Bepaal het budget voor je huis

huis Alvorens de zoektocht op te starten, doe je er goed aan om te weten hoeveel je kan spenderen. Nadeel van single te zijn is dat je wellicht minder budget hebt dan tweeverdieners of een koppel. Maar laat dat je niet tegenhouden. Lees hieromtrent onze tips en tricks in het artikel hypothecaire lening afsluiten

Bereid je voor

Lees en praat zoveel mogelijk over huizen kopen. Met experts, met ervaringsdeskundigen… Als je straks een mogelijk geschikte woonst gevonden hebt, dan doe je er goed aan om die te bezoeken met iemand met ‘kennis van zaken’ zoals een Zoek een architect.be of Zoek een vakman.be

Heb je die niet in je vriendenkring, ga dan op zoek naar geschikte mensen en leg vooraf contacten. Op die manier kun je hen snel bereiken als je oog op een leuk huis gevallen is.

Want misschien kan de makelaar jou wel wijsmaken dat die vochtplekken ooit een deel van een mooie muurschildering waren, maar dat zal niet lukken wanneer je met een professional een tweede bezoek brengt.

Neem je tijd

Ga veel woningen bezoeken. Vergelijk, neem foto’s, laat ze zien aan vrienden. Inspecteer elke woning aan de hand van een checklist. Er zijn er nogal wat op internet te vinden.
Zoals Livios.be   maar je kan natuurlijk ook een lijst opmaken met de hulp van een expert.

Dat is de rationele kant van de zaak, maar peil ook je gevoel in een huis. Vraag een tweede en een derde bezoek als je niet zeker bent dat de woonst je een geborgen gevoel geeft. Laat geen druk op de ketel zetten. Niet door jezelf, noch door een verkoper.

Denk commercieel

Denk eraan dat je singlestatus van voorbijgaande aard kan zijn. Als je iemand ontmoet en jullie uiteindelijk beslissen om samen te gaan wonen, dan zal een van jullie woningen verkocht of verhuurd moeten worden. Een huis of appartement met twee slaapkamers zal dan sneller van de hand gaan dan een grote open loft.

Droom je daar toch van, kijk dan voor je aankoop ook met een expert of je woning makkelijk heringedeeld kan worden. Maar nogmaals volg in de eerste plaats je hart en je portemonnee.REACTIES:
je singlestatus kan van voorbijgaande aard zijn. Als je iemand ontmoet en jullie uiteindelijk beslissen om samen te gaan wonen, dan zal een van jullie woningen verkocht of verhuurd moeten worden. Een huis of appartement met twee slaapkamers zal dan sneller van de hand gaan dan een grote open loft

Door Jenny uit Kessel-lo

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite


'' Denk eraan dat je singlestatus van voorbijgaande aard
kan zijn ''Tesamen