apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

5 stappenplan voor goed budgetbeheer

Een goede methode, een overzicht en wat doorzettingsvermogen: meer is er niet nodig om snel de controle over je budget te hebben en het goed te beheren.
budget


1) Balans van inkomsten en uitgaven

Dit is de eerste en belangrijkste stap. Om geld uit te kunnen geven moeten er eerst inkomsten zijn. Dat bedrag moet groter zijn dan het eerste. Anders geraak je in de schulden.

* Neem je bankuittreksels bij de hand en maak een lijst van inkomsten. Daaronder zit je loon of vervangingsinkomen, maaltijdcheques, vakantiegeld, kindergeld, premies, eventuele bijverdiensten, teruggave van de belastingen, enz. Extrapoleer dat allemaal naar jaarbasis. Met andere woorden vermenigvuldig je maandloon met 12 of werk met je belastbaar jaarinkomen.

* Aan de hand van dezelfde bankuittreksels, maak je daarna een tweede lijst met je uitgaven. Splits deze uitgaven op in vaste en variabele kosten. Onder vaste kosten verstaan we huur of afbetaling van een hypothecaire lening, afbetaling van een autolening, voorschotten voor gemeenschappelijke kosten, gas, water elektriciteit, provinciebelasting, gemeentetaksen, enz.

* Variabele kosten zijn de bedragen die je uitgeeft aan voeding, kleding, en dergelijke. Extrapoleer ook deze kosten naar jaarbasis. Voor dit soort oefening vind je online heel wat gebruiksklare software. Vaak is die betalend te downloaden. Hier vind je een degelijke én gratis budgetplanner. BudgetPlanner.be En ook hier, vind je een werkschema en heel concrete tips Observatorium

Als je je inkomsten en uitgaven over een jaar kent, dan kan je makkelijk bepalen wat je per maand aan inkomen en aan uitgaven hebt door alles door 12 te delen. Is de balans negatief, geef je dus meer uit dan er binnen komt, dan moet je besparen.

3) Rondkomen

Je inkomsten en uitgaven moeten in de eerste plaats in evenwicht zijn. Daarom werden je uitgaven opgesplitst in vaste en variabele kosten. Het is immers makkelijker om op variabele kosten en niet-essentiële dingen te besparen. Koop je elke maand een elektronisch gadget of een paar schoenen, ga je elke week op restaurant, dan is het logisch dat je in deze uitgaven gaat snoeien.

Koop je vooral merkproducten, probeer dan eens goedkopere huismerken uit. Bekijk ook je vaste kosten. Misschien vind je met wat zoekwerk een goedkopere autoverzekering voor volgend jaar. Hoe zit het met je energieverbruik?

Heb je lekkende kranen? Herstel ze! Kunnen de radiatoren uit in kamers die je weinig gebruikt of op een veel lagere temperatuur in de slaapkamer? Vergelijk de energieprijzen van de verschillende leveranciers. Ook daar kan een overstap je meer ruimte in je budget opleveren.

4) Ruimte creëren

Slaag je erin je budget in evenwicht te hebben, dan doe je er goed aan om in een volgende stap wat marge in je budget te voorzien. Door hier en daar nog wat te beknibbelen, slaag je er in om geld opzij te zetten.

Ook al brengen spaarboekjes niets meer op, het is comfortabel te weten dat je een potje hebt waarmee je aan onvoorziene kosten het hoofd kunt bieden.

Pech met de auto? Een nieuwe wasmachine nodig? Aan pensioensparen doen?
Het kan als je aan het begin van elke maand een overschrijving naar een spaarboekje voorziet.

5) De vinger aan de pols

Heb jij een gat in je hand, controleer dan voortdurend je uitgaven. Doe dat in een eerste periode dagelijks. Hou alle kassabonnetjes bij en vul de aankopen en de bedragen aan het eind van de dag in. Je kan daartoe het huishoudboekje van Radio2 en/of een sjabloon van OCE downloaden. Klik op de namen en je bent vertrokken.
Budgetberekeningsblad downloaden

Controleer elke week hoe het zit met je uitgaven ten opzichte van je inkomsten en stuur bij waar nodig. Doe een meer gedetailleerde check aan het einde van de maand. Is er over, zet dan ook dat geld opzij op het spaarboekje. Heb je kinderen? Betrek hen bij het proces. Laat zien waaraan jullie teveel uitgeven en laat hen mee zoeken naar manieren om te besparen. Motiveer hen door positieve resultaten te geven en hen eventueel uitzicht te bieden op een extraatje als er aan het einde van een bepaalde periode voldoende geld over is.

Zit je diep in de schulden, wil je je situatie zo snel mogelijk verbeteren, dan heb je geen andere keuze dan op je tanden te bijten en jezelf alles wat niet van levensbelang is te ontzeggen. Wil je hulp, dan kan je gaan aankloppen bij het ocmw of surf eens naar eerstehulpbijschulden. Je vindt er een pak informatie en tips. Eerstelijnshulp

Is je financiële toestand minder precair, maak dan geen hel van je budgetbeheer. Iedereen heeft op tijd en stond het recht op wat verwennerij. Sta het jezelf toe en geniet ervan!

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite
LEES OOK EENS:


Zeven originele bijverdiensten

Veilige datingsite

Een huurcontract voor samenhuizers



Tesamen