apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Leef goedkoper: deel je woning

Een relatiebreuk brengt meestal grote veranderingen op het vlak van wonen met zich mee. En voor vele singles zal het lijken alsof je alleen maar kan inboeten in vierkante meters en comfort. Maar er zijn oplossingen.



Als koppels uit elkaar gaan, moet er verhuisd worden. Soms verkiest een partij in het echtelijk huis te blijven wonen. In het belang van de kinderen bijvoorbeeld. Anderen beslissen om het gezamenlijk huis te verkopen of te verlaten waarna beide partijen naar een nieuw onderkomen op zoek moeten.

Vele alleenstaanden zijn er van overtuigd dat ze het dan met minder zullen moeten stellen. Het feit dat ze nog slechts hun eigen salaris hebben om op terug te vallen in combinatie met de gestegen woningprijzen, maakt deze visie niet ongegrond.

Ook voor de partij die beslist in het gezamenlijk huis te blijven, bestaat de kans dat het financieel moeilijker wordt. Ook hier is er – in de meeste gevallen – nog slechts een loon dat binnenkomt, terwijl de kosten er niet op verlagen. Je zou over minder je hoofd breken.

Samenhuizen is goedkoper

De crisis, het aantal echtscheidingen dat blijft stijgen, een nieuw ecologisch bewustzijn zorgen echter voor een interessante kentering in het woonpatroon. Zelfs bij ons, Belgen, die met een baksteen in de maag geboren worden. Uit het Iliv trendrapport 2013 van het Kenniscentrum over het belang van thuis, is gebleken dat 32% van de Belgen het leuk zou vinden om een groot huis te delen.

Daarbij heeft iedereen zijn stukje privacy maar zijn er ook gemeenschappelijke plaatsen. Een grote tuin bijvoorbeeld die geen van de bewoners zich apart zou kunnen veroorloven.

Uit andere metingen blijkt dan weer dat met meerdere mensen samenwonen een besparing van 25 tot 40% op de huur kan betekenen.

Georganiseerde vraag en aanbod

Op die trend wordt al handig ingespeeld. Met de steun van de Vlaamse Overheid, organiseert de Vzw Samenhuizen info-avonden, de opendag samenhuizen en onderhoudt ze een website met een schat aan informatie en oproepjes van zoekers en aanbieders van kamers en huizen.

Veel kleinschaliger, maar gestart vanuit idealisme en een diep geloof in de voordelen van samenhuizen, is Alles Thuis.be Als je je – gratis – registreert kan je zoekertjes plaatsen en/of aanbiedingen vinden.

Als een datingsite

Commerciëler gaat het eraan toe op Appartager/Easykamer
Inschrijven als zoeker of aanbieder is gratis en je ‘advertentie’ verschijnt ook op immoweb.be en immovlan.be. Zo heb je extra veel zichtbaarheid. Om in contact te treden met een aanbieder of zoeker moet je betalen. Het systeem werkt dus een beetje zoals een datingsite.

Er zijn nog een pak andere sites die aanbieders en zoekers verenigen, even surfen is de boodschap.

De kleine lettertjes

Denk je eraan om samen met een room mate te huren, kamers te verhuren of deel te nemen aan een ‘centraal wonen’-project, informeer je vooraf grondig. Zorg dat je samen regels vastlegt, buig je over de verzekeringsproblematiek, enz.

Lees in dat verband hier het artikel over Verzekeringen en hier ivm huurcontracten

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite



Tesamen