apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Mag je bijverdienen tijdens je vakantie ?

Zit je als single wat krap bij kas? Ben je net gescheiden en heb je extra geld nodig om de wasmachine in je nieuwe woonst te financieren?

Dan kan je overwegen om tijdens je vakantie bij te verdienen. Win echter eerst de nodige informatie in voor je er aan begint. Er schuilen nogal wat addertjes onder het gras…
vakantiewerk
Iedereen heeft op tijd en stond rust nodig. We willen allemaal wel eens de dagelijkse beslommeringen loslaten en herbronnen om de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Heb je het als single niet al te breed hebt, dan kan de vakantie ook een moment zijn om een tweede baan te nemen en wat extra geld in het laatje te krijgen.

Jij bepaalt immers hoe je je jaarlijkse vakantie wilt doorbrengen. Werken mag dus en je kunt dat op verschillende manieren doen.

Zo kun je op twee plaatsen tegelijk werknemer zijn. Bij het bedrijf waar je je hoofdactiviteit uitoefent en bij een tweede werkgever waar je (tijdelijk) tewerkgesteld bent om wat bij te verdienen. In dit geval zullen je sociale bijdragen en dergelijke automatisch geregeld worden door de werkgevers, zal je loonfiches krijgen en zullen beide verdiensten bij elkaar opgeteld worden om je belastbaar inkomen te berekenen.
Meer info over zelfstandig bijberoep

De grens van 1.419,49 euro

Word je voor je bijverdiensten niet ingeschreven als werknemer, dan wordt het even uitkijken. Heb je een niet-zelfstandige hoofdactiviteit (je ben in vaste dienst bij een werkgever) of leef je van een vervangingsinkomen en heb je daarnaast ook nog een niet-contractuele bijverdienste, dan beschouwt de fiscus je als zelfstandige in bijberoep. Zo lang je jaarlijkse vakantie (bij)verdiensten niet hoger stijgen dan 1.419,49 euro zal je vrijgesteld zijn van het betalen van sociale bijdragen.

Verdien je meer, dan is je statuut van zelfstandige in bijberoep een feit en zal je wél sociale bijdragen moeten betalen.
Daarnaast zullen ook in dit geval je verdiensten uit hoofd- en nevenactiviteit opgeteld worden. Die som zal je belastbaar inkomen bepalen.

Is er dan niets belastingvrij?

inkomsten Vrijwilligerswerk waarvoor je een kleine vergoeding uitbetaald krijgt, is vaak vrij van belastingen. Je doet er echter goed aan om je hierover terdege te informeren bij de organisatie waarvoor je dat vrijwilligerswerk zou willen uitvoeren.

Een ‘occasionele’ (bij)verdiener hoeft in principe ook geen belastingen te betalen op zijn inkomsten. Heb je iets gekocht en verkoop je dat een maand later met wat winst, dan ben je een ‘occasionele verkoper’ en hoef je op de winst geen belastingen te betalen.

Maar… heb je een winkeltje op een verkoopsite of bied je daar regelmatig spullen te koop aan, dan kan dit aanzien worden als een beroepsactiviteit.
Let dus op: de belastingcontroleurs kijken mee en kunnen nagaan hoeveel je bijverdient. Als je hoge verdiensten hebt, dan gaat men jou beschouwen als ‘beroepshandelaar’ en zal je ook op die manier belast worden.

En hoe zit dat tijdens mijn onbezoldigde vakantie?

Ook tijdens deze periode mag je bijverdienen, want ook hier geldt dat een werknemer tegelijkertijd verschillende werkgevers mag hebben. Vergewis je er wel van dat je niet beschuldigd kan worden van ‘daden van of medewerking aan oneerlijke concurrentie’. Ga dus niet bijverdienen bij de concurrent van het bedrijf waar je je hoofdactiviteit uitoefent. Je kan hiervoor gesanctioneerd worden.

Bovendien ben je – in tegenstelling tot mensen die tijdskrediet of ouderschapsverlof genieten – niet beschermd tegen ontslag. Overweeg je onbezoldigd verlof te nemen om elders tijdelijk meer te kunnen verdienen? Maak dan schriftelijke afspraken met je werkgever. Je zal er veel discussies mee vermijden.

Een laatste aanrader

Zou je graag willen bijverdienen? Ga eens praten met een boekhouder en met een sociaal secretariaat. Deze experts kunnen je uitstekende raad geven voor je er aan begint.
Lees ook onze tips over over zelfstandige in bijberoep worden

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite


'' Ga beslist eens praten met een boekhouder


Praat met je werkgever ''Tesamen