apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Single       Single met kids       Opnieuw beginnen       Mijn verhaal    

Omgaan met een ex is soms lastig

Het lastige na een echtscheiding is dat je moet blijven omgaan met je ex-partner, omwille van de kinderen. Als die ex moeilijk doet, kan dat heel ontmoedigend en frustrerend werken. Het is allemaal al erg genoeg, toch?

Enkele tips om de relatie met je ex zo gezond mogelijk te houden,
voor de bestwil van de kinderen.


Stel duidelijke grenzen

Probeer duidelijke grenzen te stellen over de rollen die jullie beiden zullen spelen in het leven van de kinderen. Wie regelt de schoolzaken, wie koopt kleren, wie brengt de jongste naar de voetbal, hoe regelen jullie extra kosten, etc. Denk vooral praktisch.

Praat enkel over de kinderen

Ex-partners voelen zich vaak gerechtvaardigd in hun woede. U bent boos op

hem/haar, u hebt het gevoel dat u hem/haar niet kunt vertrouwen, of omgekeerd. Conversaties monden snel uit in conflicten omdat er vaak wordt teruggegrepen naar het verleden, naar wat verkeerd is gelopen. Dan volgen verwijten en ruzies.

Probeer dit te vermijden door je op één thema te concentreren in jullie gesprek: de kinderen. Zodra daarvan wordt afgeweken, vertrek je, of haak je de telefoon in. Enkele dagen later kunnen jullie het gesprek dan proberen te hervatten. Ruzie maken over het verleden is echt zinloos.

Zoek iets om het met elkaar over eens te zijn

Verschillen jullie van mening over de opvoeding, probeer dan toch gemeenschappelijke raakpunten te vinden, hoe klein ook, en besteed daar aandacht aan. Als jij op bepaalde vlakken toegeeft of begrip opbrengt voor zijn/haar mening, geeft hij/zij ook sneller toe. Het is een kwestie van geven en nemen, ook na jullie huwelijk.

Respecteer je ex en zijn/haar nieuwe leven

Probeer altijd respectvol te zijn, ook als je de levensstijl of de keuzes van je ex afkeurt. Bekritiseer hem/haar niet openlijk, dat legt weer nieuwe kiemen voor conflicten. Probeer de situatie ook eens van zijn/haar kant te zien. Je ex-partner heeft ook problemen en angsten, net als jij. Als hij/zij moeilijk doet, kunnen daar verschillende redenen voor zijn en is het niet per se om jou te pesten.

Hou het contact onpersoonlijk

Bij face-to-face ontmoetingen heb je de meeste kans op conflicten. Gebruik daarom liefst zoveel mogelijk de telefoon of e-mail. Probeer te vermijden dat de kinderen getuige zijn van ruzies tussen jullie. Bekijk je ex-partner op een zakelijke manier, als iemand waarmee je praktische zaken moet regelen, zie het als een lastig onderdeel van je job als ouder. Probeer de emotionele pijn op die momenten - hoe moeilijk ook - uit te schakelen.

Blijft je ex onmogelijk doen

Zijn er problemen op financieel vlak, wordt er geweigerd alimentatie te betalen, regel het dan via de officiële weg. Het is spijtig en hard maar soms is het nodig. En probeer toch in alle omstandigheden zo kalm mogelijk te blijven tegenover die moeilijke ex-partner.

Misschien ziet hij/zij dan ooit nog in dat jullie voor de kinderen jullie best moeten doen, en dat een vlotte, zakelijke samenwerking voor iedereen beter is.
Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite


'' Probeer te vermijden dat de kinderen getuige zijn van ruzies ''Tesamen