apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Een huurcontract voor samenhuizers

Door samen een woning te huren zou je tussen de 25 en 40% op een huurbudget kunnen besparen. Een flinke opsteker, maar zorg ervoor dat het ook juist zit met de kleine lettertjes.

Volgens een enquête van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) huurden in 2010 zo’n 300.000 Belgen samen een woning.Maar de crisis, het stijgend aantal singles, een groter ecologisch bewustzijn en de wetenschap dat je behoorlijk wat geld kan besparen door samen te huizen, maakt dat dit een groeiende manier van wonen is.

Samenhuizen is niet meer uitsluitend voor studenten. Het wordt gezien als een wapen tegen de eenzaamheid, een waarborg voor meer veiligheid, een manier om te waken over het welzijn van bejaarde ouders, enz.Door samen een woning te huren zou je tussen de 25 en 40% op een huurbudget kunnen besparen. Een flinke opsteker, maar zorg ervoor dat het ook juist zit met de kleine lettertjes.

Volgens een enquête van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) huurden in 2010 zo’n 300.000 Belgen samen een woning.

Maar de crisis, het stijgend aantal singles, een groter ecologisch bewustzijn en de wetenschap dat je behoorlijk wat geld kan besparen door samen te huizen, maakt dat dit een groeiende manier van wonen is.

Samenhuizen is niet meer uitsluitend voor studenten. Het wordt gezien als een wapen tegen de eenzaamheid, een waarborg voor meer veiligheid, een manier om te waken over het welzijn van bejaarde ouders, enz.

Wie tekent het huurcontract?

In België bestaat er geen specifiek wettelijk kader voor het samenhuizen. Huurders en verhuurders vallen voor het contract dus terug op de klassieke huurwetgeving. Daardoor bieden zich twee types overeenkomsten aan.

1. Een huurder tekent het contract en biedt via onderverhuring delen van zijn woning aan.
2. Het huurcontract wordt door alle toekomstige bewoners ondertekend.

1-Een huurder

Tekent slechts een ‘hoofdhuurder’ het contract, dan draagt die ook de volle verantwoordelijkheid jegens de eigenaar. Deze persoon moet dan zelf contracten met zijn onderverhuurders afsluiten. Daar heeft de ‘hoofdhuurder’ de toestemming van de verhuurder voor nodig. De hoofdverblijfplaats van de ‘hoofdhuurder’ moet ook in deze woning zijn. De onderhuur mag slechts op een gedeelte van de woning betrekking hebben. Als je onderhuurders hier eveneens hun hoofdverblijfplaats hebben, dan is de woninghuurwet van toepassing en is de ‘hoofdhuurder’ zijn verhuurder. Een ingewikkeld verhaal waarvoor specifieke regels gelden.

2-Meerdere huurders

In dit tweede type huurcontract staat meestal een clausule die het mogelijk maakt om bij vertrek van een van de huurders een andere in de plaats aan te trekken. Vaak is er ook een solidariteitsclausule in de overkomst opgenomen. Als een van de huurders zijn deel niet kan betalen, kan de eigenaar aan de andere huurders vragen om in zijn plaats te betalen.

Als een van de huurders uit de woning trekt, moet hij ook een vervanger vinden of anders zijn deel van de huur blijven verder betalen. Indien alle bewoners het huurcontract ondertekenen, hebben ze allemaal het recht om in het huis te wonen. In geval de verhuurder de huur wil opzeggen, zal hij dus naar iedereen een opzeggingsbrief moeten sturen. Anderzijds zal iedereen aangesproken worden voor de betaling van de huur

Verlies je sociale rechten niet

Als je in België officieel gaat samenwonen, heeft dat zo zijn invloed op de sociale zekerheid. Het bedrag van werkloosheidsuitkeringen en andere vormen van sociale hulp verschilt namelijk naargelang je statuut. Zo krijgt een alleenstaande meer dan een samenwonende.

Om recht te hebben op het statuut van alleenstaande moet je dus kunnen bewijzen dat je de kosten voor huur, levensonderhoud of voedsel met niemand anders deelt. En dat is moeilijk voor samenhuizers. Win dus voldoende informatie in, voor je in zo’n project stapt.

Meer info vind je bij Samenhuizen en   Immoweb en Huurdersbond

Of lees er deze Startgids van vzw Samenhuizen al eens op na.REACTIES:

-------------------------
Ik ga mijn huis verhuren aan drie personen. Ik zou graag een voorbeld van een contract type 2 waar de verschillende samenwoners tekenen bekomen. Kan u mij zo n voorbeeldcontract bezorgen.

Met vriendelijke groeten,Door Linda uit Berchem

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite
LEES OOK EENS:


Moppen over communicatie en zo

Leef goedkoper: deel je woning

Tips voor een duurzame relatieTesamen