Een Vlaamse, Nederlandse, Duitse, Amerikaanse.. dat maakt toch niet uit zolang de leden maar in de buurt wonen.
Of niet soms?
Volgens de laatste gegevens zijn ongeveer 55% van alle datingsites ter wereld gevestigd in Amerika.
Nederland komt op de 4e plaats als land met meeste sites. Grofweg zijn er daar 200 a 250 datingsites voor 12 miljoen internetters. Grote en (piep)kleine opgeteld.
En in Vlaanderen met 6 miljoen inwoners zijn er hooguit 5.
Vrijwel alle andere datingsites die u vindt in Belgie zijn buitenlands. Ook al eindigt de domeinnaam op "be".
Zijn er echt zo weinig Vlaamse datingsites
Google eens op "datingsites" en zoek dan bij elke site naar de contactgegevens.
Dan merk je dat zelfs WeMatch, de datingsite die op de kranten van VUM staat, niet Vlaams is zoals de info suggereert. Maar dat dit een filiaal van een Engelse groep is. VUM, voor alle duidelijkheid, dat zijn dus de oervlaamse De Standaard, Nieuwsblad, De Gentenaar, Het Volk. Ook Twoo, gestart in Gent, is ondertussen in Amerikaanse handen.
Enige uitzonderingen zijn, zover ons bekend, enkel Rendez-vous en Tesamen
Uit Vlaanderen of niet, heeft dat enig belang
Zonder de patriotist uit te hangen heeft het zeker belang.
De Belgische wetgeving is een van de strengste ter wereld. Datingsites moeten transparant zijn en correct informeren. Dwz dat er eerlijk moet gecommuniceerd ivm status van de leden, identiteit, enz.
Spijtig genoeg houden niet alle collegas in Vlaanderen zich aan die strenge regels en is de overheid vrij laks in de controle. Hoogstwaarschijnlijk zijn die regels ook de reden waarom de meesten hun adres wijselijk buiten Belgie - Vlaanderen houden. Geen problemen zoeken.
Op internet geldt immers de regel dat websites werken volgens de regels van het land waar hun server staat. Een Engelse firma met site www.datingsite.be en server in England werkt dus volgens de Engelse wet, niet volgens de Belgische of Vlaamse. Bij eventuele problemen moet het geschil dan ook in het buitenland opgelost.
De "hele slimme" jongens met slechte bedoelingen nemen hun maatschappelijke zetel bijvoorbeeld in Nederland en plaatsen hun server dan ver weg, in landen zoals Oekraine, India, Australie ...
Zoeken via een datingsite werkt dat
In 2011 heeft Marice de Hondt in opdracht van Lexa een algemeen onderzoek gedaan. Hij interviewde 6500 mensen, zowel singles als koppels die minder dan 10 jaar geleden ontstonden.
Uit het onderzoek bleek dat 1 op 5 zijn relatie had gevonden via online dating. En van de mensen die op dat moment single waren stond ongeveer een kwart op een datingsite.
De andere klassieke kanalen om een partner te vinden in Vlaanderen werken nog altijd maar dalen in belang. Toevallige ontmoetingen, de werkomgeving, vrienden van vrienden, leveren ieder op zich minder nieuwe relaties dan de datingsites.
Zoeken via een site heeft dus zeker zin. Belangrijk is dat je zoekt via een degelijke site en bij voorkeur via een Vlaamse datingsite.
Daarnaast kwam uit het onderzoek ook nog naar voor dat ongeveer de helft van de ondervraagden iemand kenden die via een datingsite zijn/haar partner had gevonden.
Het gebruik van datingsites is dus ruim verspreid en er wordt ook over gepraat.
Het taboe is doorbroken.
Ook in Vlaanderen wordt online dating wordt meer en meer mainstream.