apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Verzekering       Allerlei       Mijn Verhaal    

Zekerheid bestaat niet… of toch?

Omgaan met de onvoorspelbaarheid van het leven en van relaties.

Ooit zong de Franse acteur Jean Gabin “Je sais que ne sais pas”: pas op mijn oude dag weet ik dat ik in feite nog niets weet. Wel, met zekerheid is dat net zo.

Zo ongeveer het enige dat we echt weten is dat we ooit doodgaan. Punt. Al de rest is onzeker.

Men kan enkel hopen dat het comfortabele leven en de goede gezondheid redelijk stabiel blijven. Maar wat morgen brengen zal, is hoogstens in een kristallen bol te voorzien.

De nadelen van zekerheid


Het grootste nadeel is dat men gewoon in slaap valt. Men zit knusjes in zijn comfort zone, geen vermoeiende uitdagingen, het leventje gaat zijn gewone gang.

Métro, Boulot, Dodo zeggen ze in Frankrijk. De routine van de vaste job, de sofa, de TV met soaps, voetbal en kookprogramma’s. Dan is men ineens 30, 40, 50, 60 jaar en denkt…“Is dat alles?
Waar zijn mijn dromen?
Wat deed ik met mijn talenten?
Draag ik iets bij aan de wereld?”

Hoe omgaan met onzekerheid

Natuurlijk is ieder karakter anders, sommigen kicken op het onbekende, de grootste uitdagingen, moeten per se de 7 hoogste toppen van de wereld ‘doen’ - liefst nog een derde keer de Mount Everest bedwingen, maar dan zonder zuurstoffles. Anderen vinden dat gewoon vermoeiend of te veel risico en hebben heus geen Benji sprong of pepmiddelen nodig om de charme van het leven te voelen.
Maar voor iedereen geldt wel: stilstaan is achteruitgaan.

Het nut van positief denken

Het is aangetoond dat perioden van onzekerheid, als ze positief worden verwerkt, heilzaam zijn in een leven. Men noemt dat met een zwaar woord het “referentiekader” dat wordt afgebroken. Alles is nieuw, chaotisch, verward, men is zijn ankerpunten kwijt.

Comfortabel is dat niet, maar het is vaak een voorwaarde voor iets beters. Het schept ruimte voor het nieuwe en onbekende. Op dat ogenblik zelf is dat soms moeilijk te zien, maar wie eerlijk teruggeblikt op zijn leven zal merken dat uit zogezegde pech, drama’s of groot verlies uiteindelijk meestal iets moois is opengebloeid.

Een voorbeeld:
u wordt op een pijnlijke manier uit uw huis gezet.
Pech en geweeklaag, tot u beseft dat u nu uiteindelijk iets veel leuker en praktischer kan vinden, in een charmante wijk waar u altijd al wou wonen.

Of u verliest uw job.Als u niet te lang klaagt maar actie onderneemt, vindt u vaak de job die u stimuleert en vrolijk maakt in plaats van al jaren uw voeten uit te hangen. We rollen immers eerder bij toeval in de meeste jobs, en dat kan nu veranderen.

En die relatie die op de klippen liep?
Wie zich geen jaren lang wentelt in zelfmedelijden en wrok, zal na een korte rouwperiode constateren dat er nu ruimte is voor een nieuwe partner die beter past bij zijn of haar karakter en levensvisie. De uitdaging van een nieuwe date lonkt… We zien dan ook steeds vaker dat de mooiste koppels pas op latere leeftijd bijeenkomen. Dat is zeker.

Na de onzekerheid en de zoektocht: kans op een nieuwe start

De vele levenslessen van vorige relaties maken dat men realistisch is, milder ook. Men kan alles beter in perspectief plaatsen. Beter en tijdig communiceren over de vele kleine irritaties die opborrelen.

OK, hij draait elke keer weer zijn nat washandje in een prop en doet nooit de dop op de tandpasta. Kan zijn partner dat liefdevol en zonder innerlijk gepruttel aan?

Zij is een keer per maand ongelooflijk kribbig en agressief, er is echt geen zee mee te bezeilen. Welke partner kan haar met een begrijpende glimlach steunen en met een rustig gemoed wachten tot de hormonale onweersbui over is? Ondertussen een kussentje aandragen en een kopje dampende thee?


Bovendien dwingt het verlies van een relatie u ook uzelf in vraag te stellen. Of het nu gaat over een betreurde gestorven partner of een vechtscheiding, dat maakt niet uit. Uzelf wat beter verzorgen, uw minder sympathieke karaktertrekjes bijschaven, een set betere foto’s voor op de datingwebsite ;-).
Daar is zeker nog niemand slecht bij gevaren.

Daten: onzekerheid is ook vrijheid

Bovenal brengt onzekerheid u vrijheid. Vroeger betekende een relatie automatisch “huisje tuintje boompje”, quasi verplicht permanent samenwonen mét een boterbriefje. Niet altijd meer evident, dat hangt nu onder andere van de twee karakters af, de gezinssamenstelling met inwonende kinderen en zo. Gelukkig leven we nu in een maatschappij waar alle mogelijkheden open staan, zeker als de financiën het toelaten.

De LAT-relatie (Living Apart Together), het elkaar vooral zien in het weekend en op vakanties, zodat de sleur niet kan toeslaan. Als men dan later toch vindt dat het leuk of handig is om permanent samen te wonen, is dat een beslissing in volle vrijheid, van twee mensen die elkaar doodgraag zien.
Zo graag dat ze die tandpasta en de hormonen er met de glimlach bijnemen…

“Freedom is just another word for nothing left to loose”.
Vrijheid is maar een ander woord voor ‘niets meer te verliezen’ (Janet Joplin)

Lees ook: Zekerheid in relaties"

Antimmon
Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite
LEES OOK EENS:


Een compliment geven

Op zoek naar gratis dating

Wetgeving datingsites & huwelijksbureausTesamen