apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Voor singles       Met kids       Cultuur       Weekend       Reisaanbiedingen       Mijn verhaal       Reis tips    

Reistip voor singles en lovers: New York

Big City of Dreams
Reizen is op zich al romantisch. Nieuwe windstreken, landschappen, mensen, talen, culturen… Met z’n tweeën heb je daar nog als extraatje bij dat je louter tijd én oog voor elkaar kunt hebben – geen familie, vrienden of collega’s die je komen storen; voor heel even absoluut geen verplichtingen die alleen maar de aandacht van elkaar afleiden.

Op zoek naar romantiek op reis moet je doorgaans niet àl teveel moeite doen – zolang je maar onthoudt dat de romantiek veelal in een klein hoekje zit. Geen nood aan platgetreden paden! Vergeet die boottocht op de grachten van Amsterdam, dat glaasje wijn samen in Montmartre, kopercenten werpen de Romeinse Trevi fontein, of gondelen in Venetië. Kom origineel & avontuurlijk uit de hoek, en zoek de romantiek daar waar deze rubriek u mee naartoe neemt

15 locaties verspreid over heel de wereld, lukraak verzameld doch stuk voor stuk zwanger van romantiek. Plaatsen waar het gemoed spontaan zacht & warm wordt, de vingers in elkaar verstrengelen, woorden alleen nog gefluisterd weerklinken en de liefde onafgebroken aan de horizon gloort.
Droomt u even met ons mee?
Vandaag deel 4: het lieflijke, elegante groene vlekje te midden van de ‘hustle & bustle’ in Midtown Manhattan: Bryant Park, in New York City.

Weinig steden ter wereld die méér tot de verbeelding spreken dan New York. De Big Apple heeft dan ook voor elk wat wils... Of je nu om te shoppen naar ginder trekt, of vanwege de moderne architectuur, of voor het nachtleven, of om een sociaal-antropologisch diepteonderzoek te voeren naar de meest uiteenlopende verschijningsvormen van het wat merkwaardige creatuur dat ‘mens’ heet: je komt er steeds ruimschoots aan je trekken. En natuurlijk heeft deze suprême stad ook heel wat te bieden zowel voor singles als voor een prille date als voor duurzame geliefden. Samen op Broadway flaneren, een kus op Times Square, picknick in Central Park, met de lift naar de top van de Empire State…

Eén plekje, daar durven wij een Valentijnsdiner om verwedden, is alvast nog weinig bekend. En alleen al daarom zetten we het even in de schijnwerpers, hier! We hebben het dan over Bryant Park: een lieflijk vlekje groen te midden van de wolkenkrabbers van 5th & 6th Avenue en de alledaagse waanzin daar. Het grasveldje, het lijkt wel een postzegel groot, is volledig omgeven door dikke bomenrijen met schaduwrijke promenades ertussendoor, waar de kantoren van multinationals als hemelse kathedralen hoog bovenuit tornen. Ondenkbaar eigenlijk, dat je uitgerekend hier tot rust kunt komen. Maar het ondenkbare wordt wel méér gerealiseerd in New York, big city of dreams…

Gezellig keuvelen met je date of rustig mijmeren
Overal liggen of zitten mensen, toeristen en locals broederlijk door elkaar; met hun lunch uit het vuistje, een middagslaapje onder de zwoele middagzon, of om de dagelijkse yogaoefeningen te doen. Men maakt er een praatje met elkaar, leest een boek, checkt wat online informatie via de tablet, ligt er knus wat te vrijen, wisselt notities uit tijdens het doornemen van wat documenten, luistert naar muziek op de mp3-speler, zoekt gezamenlijk op de stadskaart waarheen de volgende travel-date zal leiden, of houdt een oogje in het zeil terwijl de kinderen zich vermaken. Tussen de bomen bevinden zich de gebruikelijke kraampjes met versnaperingen, en ook twee bars met grote terrassen. Een heus grillrestaurant in openlucht vervolledigt het gastronomische aanbod…

Aan de kant van 5th Avenue bevindt zich de bibliotheek; de New York Public Library. Dit statige gebouw heeft een rustieke esplanade, waar men gezellig keuvelend of rustig mijmerend tot zichzelf kan komen. Aan de overkant van het park staat de prachtige fontein ter ere van Josephine Shaw Lowell, een progressieve politica uit het einde van de 19e eeuw. In de zomer staat er in een hoek van het grasveld regelmatig een groot scherm opgesteld, waar men ’s avonds films kan komen kijken; en in de winter kiest men natuurlijk voor een ijspiste!


De metrostations “5th Avenue” (lijn 7) en “Bryant Park” (lijnen B, D, F en M) brengen je tot recht in dit hemelse plantsoen. Vanaf het station “Grand Central / 42 St.” (lijn S) is het minder dan 5 minuten wandelen. Wil je vooraf informatie over de activiteiten?
Ga dan naar www.bryantpark.org!


Single of travel-date: Bite that Big Apple!
Uitgerust? Dan wordt het tijd om de stad verder te verkennen… Ondoenbaar om op te sommen wat er allemaal aan ‘must see’ en ‘must do’ voor handen is; de beste stelregel voor een bezoek aan New York is nog steeds – verlies uzelf niet in plannetjes, en go with the flow. Maar toch nog gauw enkele, minder voor de hand liggende trekpleisters voor jullie beiden op een rijtje…
Ga zeker een namiddagbiertje drinken in PJ Clarke’s; zowat de meest originele, gezelligste en oorspronkelijkste ‘bruine kroeg’ die de stad rijk is. Ook als single is het daar heerlijk vertoeven.

Een bijna onooglijk bouwwerk van vuurrode baksteen, geflankeerd door giganten van staal, glas en beton; op het kruispunt van 3d Avenue en 55th Street. Sinds 1884 worden hier de beste Amerikaanse bieren getapt; talloze presidenten kwamen hier om een schuimkraagje vragen, Sinatra had er zijn vaste tafel, songschrijver Johnny Mercer schreef er tekst en muziek van de klassieker “One for My Baby (and another one for the road)” op de achterkant van een servetje, en Buddy Holly deed er zijn huwelijksaanzoek. En het interieur, net als de algehele atmosfeer, is nog niks veranderd… De ideale plaats voor een romantische date! Bij je biertje – dat mag ook gerust een glaasje wijn zijn hoor, of een cocktail – kan je bovendien een reeksje dagverse oesters soldaat maken; opengestoken aan de heuse oesterbar die het café rijk is. Niets is immers te gek in Amerika.


Twee fonkelnieuwe pleisterplaatsen zijn het Brooklyn Bridge park en de High Line. Deze laatste is een als luisterrijke tuin aangelegd wandelpad op een oude verhoogde goederenspoorlijn, die zich voornamelijk doorheen de hippe wijk Chelsea in downtown Manhattan kronkelt. Anderhalve kilometer ervan is reeds open voor het publiek; tegen het einde van de werken in 2015 zou de volledige wandeling ongeveer tweeënhalve kilometer bedragen. Het Brooklyn Bridge park is een wilde, groene explosie die begint aan de voet van de Brooklyn Bridge, en zich langs de oever van de East River zuidwaarts begeeft.

Vooral de aanlegsteigers, tot voor kort in onbruik geraakt, en er dus vervallen en troosteloos bijliggend, kregen – én krijgen nog volop – een extreme makeover, en schitteren nu als hypermoderne en (niettemin) gezellige natuur- & recreatieplekken. En vergeet niet: geen betere plek om Manhattan te bekijken dan aan de àndere kant van de rivier! En ben je dan toch aan de Brooklynzijde? Doe dan zeker ook een wandeling door de Brooklyn Heights – een statige woonwijk van prachtige herenhuizen; onbetaalbaar, maar kijken kost niets…
Waarvoor ben je anders op reis ?

Romantische tochtjes samen met je date
Greenwich Village, vooral de West Village, is wellicht de meest pittoreske wijk van downtown Manhattan – mooie, groene straatjes met reusachtig gezellige bars en restaurantjes, kleine winkels en boetiekhotelletjes te over! Je kan ook gaan bootje varen op ‘the lake’ in Central Park; gezellig met z’n tweeën, in de schaduw van de Dakota building, voor eeuwig de thuis van de 20e eeuwse bard John Lennon. Een wat grotere boot is de Staten Island ferry, die elk kwartier vanuit het zuidelijkste punt van Manhattan gratis uitvaart, en je een wonderlijk uitzicht op dit uitzonderlijke eiland én het Vrijheidsbeeld biedt.


Terug op Brooklyn, in het noorden, tussen de Manhattan bridge en de Brooklyn bridge, bevindt zich de wijk ‘Dumbo’; een buurt die de laatste jaren – sinds het sociale epicentrum zich meer en meer van het onbetaalbare Manhattan naar de aanpalende districten verlegt – heel wat aan waarde gewonnen heeft. Vooral het minuscule stukje strand aan de waterkant noopt wandelaars & geliefden tot een op-de-plaats-rust; aan de rand van het ruisende water kijk je in stilte naar de beroemdste skyline ter wereld. Verder door in Brooklyn, in de hipper-dan-hipste wijk Williamsburg, vind je de Brooklyn Brewery – de stadsbrouwerij die elke vrijdagnamiddag haar deuren openzet en het bier laat stromen.

Buurtbewoners komen er in dichte drommen op af, de meeneempizza’s in de hand; men legt er een kaartje samen, of speelt een spelletje schaak, terwijl er nauwgezet van alle, zeer diverse en – het moet gezegd! –uitstekende bieren geproefd wordt. Bijzonder gezellig, en: iedereen welkom. En opnieuw richting Manhattan kan je misschien een de subway nemen tot in het metrostation aan 8th Avenue & 14th street, waar beeldhouwer Tom Otterness een kunstproject van 170 verschillende, bronzen tafereeltjes heeft gecreëerd. “Life Underground”… Wonderlijk!!

En pik er dan’s avonds, tenslotte, lukraak één van de vele rooftop bars uit die de stad rijk is. Op de hoogste verdieping van een wolkenkrabber wrijft u zich samen de ogen uit bij het helverlichte aanschijn van Manhattan by night, onder het genot van een kloeke Old-fashioned, een Singapore Sling, een Sex-on-the-beach… of een originele dry Martini natuurlijk! Onvergetelijk.

En moet het nog gezegd dat New York city bijzonder holebi-vriendelijk is?
Voorwaar, de romantiek is welkom daar…[DISCLAIMER - dit zijn geen reisaanbiedingen noch andersoortige commerciële boodschappen, doch puur redactionele bijdragen – bedoeld om te inspireren, uit te dagen, bij weg te dromen, eigen ervaringen in te herkennen (of juist niet), te benieuwen. De opinies uitgedrukt in deze stukjes zijn de opinie van de auteur, die schrijft vanuit zijn eigen ervaringen; niets meer, niets minder. Aan deze artikelenreeks kunnen geen rechten ontleend worden.]
Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen